Hukukla ilgili 22-28 Mart haftasında internet medyası ve sosyal ağlarda gündeme gelen konuları derledik. İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili tartışmalar, geride kalan haftanın en çok konuşulan konusu oldu.
#22Mart Pazartesi
İstanbul Barosu, İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili son gelişmeler üzerine yaptığı basın açıklamasında “sözleşmeden çekilme kararının yok hükmünde olduğunun tespiti, Anayasaya aykırılığı ve Yürütmesinin Durdurulması istemlerini içeren dava dilekçemizi bugün Danıştay Başkanlığına gönderdik.” ifadelerini kullandı.
Ankara Barosu, “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3 üncü maddesine dayanılarak feshedilmesinin Anayasanın 104. maddesine aykırılık taşıdığı iddiası ile Danıştay’da dava açıldığını duyurdu.
#23Mart Salı
Anayasa Hukuku Araştırmaları Derneği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin kararıyla ilgili “3718 sayılı kararın bir an önce kaldırılmasının, insan hakları alanındaki ve kadına yönelik şiddetle mücadeledeki devamlılığı sağlayacak, anayasa ve insan hakları hukukunun üstünlüğüne uygun bir çözüm olacağını belirtiriz.” açıklamasında bulundu.
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Emrah Bozbayındır, bursiyer seçimini adayların bilimsel nitelikleri üzerinden gerçekleştiren ve başvurucuların üstün bilimsel vasıflara sahip olmasını arayan Alexander von Humboldt Vakfı tarafından tecrübeli bilim insanları bursu ödülüne layık görüldü.
Avukat Hakları Grubu çevrim içi yayınına katılan Av. Özge Üstün: Bizim kanunumuz çocuklara yeterince koruma sağlamıyor. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nu değerlendirirken doğrudan çocuklara ilişkin bir hüküm yok ama Medeni Kanun’da birlikte değerlendiriyoruz. Ceza Kanunu’nu bilmek gerekiyor.”
#24Mart Çarşamba
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, katıldığı HaberTürk TV canlı yayınında İstanbul Sözleşmesi ve yeni Anayasa çalışmalarıyla ilgili gelişmelere dair açıklamalarda bulundu.
Yeni Anayasa tartışmalarıyla ilgili “Önce bir niyetin olması lazım yeni anayasa yapma konusunda. Esas mesele de şudur, millet yetki vermiş Meclis’e, seçmiş temsilcilerini göndermiş. Belli sayıyı sağlayarak Anayasa’yı değiştirebilirsiniz demiş. Üçte ikiyi geçtiği zaman referanduma gerek yok. Anlaşırsanız bana gelmeden bu işi yapabilirsiniz demiştir. Anlaşılan konularda böyle bir yol izlenebilir.” değerlendirmelerinde bulunan Şentop İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı kararıyla feshedilmesine dair “Bu kararname değil, Cumhurbaşkanlığı kararı. Bir idari işlemdir. Bununla ilgili Danıştay’a başvurulabilir. Burada şaşırdığım husus şudur. İlk defa karşılaştığımız, hukukta ilk defa karşımıza çıkan sorunu teorik olarak tartışıyormuşuz gibi yapıyoruz.” açıklamasında bulundu.
Eski Yargıçlar Sendikası Başkan Yardımcısı Nuh Hüseyin Köse, Twitter hesabından “Genç çocuk, tutuklama kararlarının Twitter kampanyası sonucu verildiğini sanıyormuş. ‘Kaç rt ye tutukluyorsunuz abi?’ diye soruyor. Hem yargıçlara hem de sokağa ısrarla tekrarlamakta yarar var: yargıçlar sadece yürütmeye değil, sokağa, basına, güce ve en önemlisi de önyargılarına ve kendi dünya görüşlerine karşı da sağır olmadıkça adalet olmaz.” açıklamasında bulundu.
#25Mart Perşembe
Stajyer Hakları Farkındalık Yılı kapsamında söyleşi yaptığımız Stajyer Avukatlar Dayanışması kurucu üyelerinden Av. Arda Yılmaz: Stajyer avukatların susması isteniyor. Başlarına bir şey geldiği zaman hakkını aramaması tabiri caizse haline şükredip devam etmesi isteniyor. Ama bunun en başta normalleştirilmemesi gerekiyor. Aynı zamanda normalleştirilmemesinin de en büyük koşulu itiraz mekanizmasının doğru işlemesi.
Avukat Hakları Grubu’nun çevrim içi yayınına katılan Av. Hülya Gülbahar: Bir uluslararası sözleşme hangi yöntemle yürürlüğe girerse iç hukukun bir parçası olursa aynı yöntemle iç hukukun bir parçası olmaktan çıkması lazım. İstanbul Sözleşmesi Türkiye’de kanunla yürürlüğe sokuldu. Dolayısıyla kanunla yürürlükten kaldırılması lazım.
#26Mart Cuma
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter hesabından “Bu iş bitti. Fesih bildirimimiz Avrupa Konseyi Sekreteryası’na ulaştı. Avrupa Konseyi Anlaşmalar Bürosu, sözleşmenin 1 Temmuz itibarıyla ülkemiz bakımından yürürlükten kalkacağını teyit etti.” açıklamasında bulundu.
Legal Akademi’nin Sektör Sohbetleri kapsamında Tüketici Hukuku üzerine sorularını yanıtlayan İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Gündoğdu: Tüketici Hukukunun sadece profesyonel olarak çalışılması düşünüldüğü için bilinmesi gereken bir alan olmadığı kanaatindeyim. (…) Bu alana hakim olmak, yalnızca müvekkillerin haklarını korumak için değil, kendi haklarını korumak için de önemli.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) karşı açılan davada Danıştay 10. Dairesi, hesap işletim ücreti ile ilgili ““Hesap işletim ücretinin alınmasında hukuka aykırılık görülmemiştir” kararına vardı.
#27Mart Cumartesi
Adalet Bakanlığı, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında adalet hizmetlerine erişimi güçlendirmek için bugüne kadar 73 adliyede kurulan Ön Büro ve Danışma Masaları uygulaması sayesinde işlem sürelerinin ortalama 3 dakikaya kısaldığını açıkladı.