Memuriyette Doğru Bilinen Yanlışlar

Yanlış: İl içinde yer değişikliği yapan aynı gün içerisinde yeni görev yerine başlamak zorundadır.

Doğrusu: İl içinde görev değişikliği yapacak olan yeni yerine ertesi iş günü başlar.

Yanlışın Sebebi: 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu m. 62’nin eksik okunmasından kaynaklanıyor. Kanun koyucu aynı ilde ve farklı şehire atamaların süresini ikiye ayırmış, cümleden tasarruf etmek için tek tanımla, …”izleyen iş günü içerisinde” demiş. Ortasını okumadan sadece baştaki “…kendine tebliğ gününü” ibaresini dikkate almaktan kaynaklanıyor. Zaten mantıklı düşünülürse, İstanbul denilen Çatalca’dan Tuzla’ya, hangi ara memuriyet bölgesinden ilçeye, oradan mal müdürlüğüne, oradan tekrar memuriyet mahalline gidilecek de oradan da yeni ilçeye geçilecek? Kanun koyucu böyle abesle uğraşır mı? Yani müdürünüz dün gelmen lazımdı diye fırça atmaya kalkarsa hakkınızı savunun da, bizde uygulama böyle deyip işi çok büyütmezse üstüne de gitmeyin. Hatırlayın Amiri Memuruna Şikayet Etmek yazımızı; siz değilsiniz üstlerinizin mevzuat bilgisini geliştirecek olan.

Yanlış: Memurun grev hakkı yoktur.

Doğrusu: Danıştay 12. Daire 2016/5844 K., AYM Ertan RÜSTEM, AİHM KARAÇAY-Türkiye kararları ve ILO 151 m. 9 gereği devlet memurları özlük hakları için birkaç günlük iş bırakabilir.

Yanlışın Sebebi: Grevi yasaklayan 657 S. K. m. 26, 27, 125 ve 5237 Sayılı TCK m. 260. Detaylı bilgi için Memurun Grev Hakkı yazımıza bakabilirsiniz.

Yanlış: Öğretmenin dersine izin almadan okul müdürü bile giremez, ancak müfettiş girebilir.

Doğrusu: Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği m. 78/2 f. d gereği okul müdürünün, öğretmenin dersine girmesi hem hakkı hem de ödevidir.

Yanlışın Sebebi: 18812 Sayılı Yönetmeliğin eski halinde kalınması.

Yanlış: Sendika kararım varsa serbest kıyafet giyebilirim.

Doğrusu: Sendika özlük hakları için mücadele konusunda anayasadan ve uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan örgütlenme hakkının kullanılması için vardır, memurun onur ve vakarına aykırı kıyafet giyilmesine sebep olamaz.

Yanlışın Sebebi: Müfettişlerin bunu önemsememesi. Evet, ortada o kadar çok alınmış, azaltılmış hak var ki, bakanlık zımni olarak göz yumuyor buna, bırak mutlu olsunlar, istediklerini yaptırıyorlar sansınlar. Yoksa bir didişme esnasında çok rahat ceza verilebilir (haklı beklentiyi, yani bunca zamandır ses çıkartılmamasının doğurduğu bir rahatlığa dürüstlük kuralına aykırı olarak müdahale olmadığı sürece). Kişiye garip geliyor, grev hakkımız var ama serbest kıyafet giyemiyoruz; özlük hakkı için mücadele ayrı olgu ciddiyete aykırılık ayrı olgu.

Yanlış: Veliye baskı yapmadığım sürece, gönüllülük esasına göre kayıt esnasında bağış alabilirim.

Doğrusu: Ancak Eylül-Haziran arası, yani eğitim öğretimin açık olduğu zamanda gönüllülük esasına göre bağış alınabilir.

Yanlışın Sebebi: Milli Eğitim Bakanlığı Okul-Aile Birliği Yönetmeliği m. 15/2’nin okunmaması. Temelde hiçbir mevzuatın okunmaması. Bu o kadar amir hükümdür ki, kötü niyetli bir velinin bağış yapıp cezai sorumluluğa düşmemek için yaz döneminde okul-aile birliği banka hesabının para girişlerine kapatılması gerekir.

Yanlış: Adımı ve soyadımı yazarak imzaladığım dilekçenin 15 gün içerisinde cevaplanması lazım.

Doğrusu: Ad, soyad ve imza dışında iş ya da ev adresinin de yazılması gerekir dilekçeye; kurum içinde verilse dahi.

Yanlışın Sebebi: Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun m. 4. Evet, tamamiyle şikayetinizde haklı olduğunuz bir konu, sırf bu sebepten dolayı 15 gün cevap süresi sonunda işleme alınmayacağı gibi, usulsüz dilekçe vermekten ceza dahi alabilirsiniz. Detaylar için Ücretli Öğretmene Ders Hazırlık Ödenir mi? yazımızı okuyabilirsiniz.

Vallahi yaz yaz bitmedi, bu konudan birkaç farklı seri çıkar. O kadar çok yanlış bildiğimiz, eskide kalmış konu var ki. 15 gün içinde itiraz etmezsen zımnen kabul edersinden tut tek kişilik tutanağa kadar. Biz ara ara bu konuda gene yazarız efendim, siz de her gün Resmi Gazete‘ye bakmayı alışkanlık hale getirin, bu işin takibinin sırrı burada çünkü

Önceki İçerikİnsanlık için Kayıt Altında
Sonraki İçerikOrtaklığın Giderilmesi
Özgür Türkeş
1978 İstanbul doğumlu. Ön lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Adalet, lisans eğitimlerini Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim ile Anadolu Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, yüksek lisans eğitimini BİST Spor Mali Durum ve Hisse Hareketleri Analizi adlı teziyle Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi’nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde eğitimine devam eden Türkeş, Teknik Öğretmen olarak görev aldığı MEB’de Flekso Baskıda Maliyet ders kitabı modülünü hazırladı; Eğitim Kurumları Yöneticisi olarak çalıştı. Görevine Şubat 2023’ten itibaren Adalet Öğretmeni olarak devam eden Türkeş, Fransızca ve İngilizce biliyor.