Yalova Üniversitesi Hukuk Topluluğu tarafından 23 Ekim 2019 tarihinde Müzik Dünyasındaki Hukuki Problemler Konferansı düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Arb. Av. Nazlı Tuba Çatı; müzik eserlerinin hukuki statüsü, müzisyenlerin ve müzik eseri sahiplerinin sahip oldukları haklardan bahsetti.
Konuyla ilgili özellikle müzik eserleri üzerindeki haklar ve icracı sanatçıların haklarından bahseden Çatı, FSEK’e ait olan “Müzik eseri, her nevi sözlü ve sözsüz bestelerdir.” tanımının yetersiz olduğunu ve müzik eserlerinin bir düşünceyi, bir duyguyu sesle ifade eden, aynı anda duyma duyusu ile algılanan ürünler olduğunu belirterek müzik eserlerinin tanımını yaptı.
Bir müzik ürününün eser sayılabilmesi için kendine has olması gerektiğini, parça kendine has değil ise melodinin korunmasının daralacağını ve bestecilerin benzer melodileri kullanma imkanlarının artacağını da ekledi.
Çatı, aynı zamanda sözlü müzik eserlerinin korunması ile ilgili; eserlerin beste ve güfteden oluştuğunu, güftede ayrı olarak herhangi bir edebi özellik var ise FSEK tarafından ilim ve edebiyat eseri olarak da korunacağını belirtti.
FSEK’in eser sahibinin haklarını manevi haklar ve mali haklar olarak ikiye ayırdığını söyleyen Çatı, FSEK’te manevi hakların “Eser Sahibinin Adını Belirtme Hakkı, Eserde Değişiklik Yapılmasını Yasaklama Hakkı, Eser Sahibinin Eserin Üzerinde Cisimlendiği Malın Malik ve Zilyetlerine Karşı Hakkı” olmak üzere dört başlıktan oluştuğunu; mali hakların da “İrdeleme Hakkı, Çoğaltma Hakkı, Yayma Hakkı, Temsil Hakkı ve Umuma İletim Hakkı” şeklinde beş başlık altında toplandığı bilgisini paylaştı.
Canlı müzik yapılan yerlerde eser sahibinden izinsiz müzik parçasını çalmak yasak
Konferansın sonunda dinleyicilerin sorularını da yanıtlayan Arb. Av. Çatı, herhangi bir sosyal medya hesabından kamuya açık olarak bir şarkıyı cover yapıp paylaşmanın aslında yasal olmadığını, bunun için sanatçıdan izin alınması gerektiğini belirtti. Aynı şekilde canlı müzik yapan bir mekanda hak sahibinden izin alınmadan kullanılan bir müzik parçasının söylenmesinin yasak olduğunu, bunların denetlendiğini fakat ne yazık ki bu denetimlerin eksik kaldığını ifade etti.
Konferans bitiminde günün anısı olarak Yalova Üniversitesi Hukuk Topluluğu adına Arb. Av. Nazlı Tuba Çatı’ya hediyesini Dr. Öğr. Üyesi İhsan Hüseyin takdim etti.
Haber: Yalova Üniversitesi Hukuk Topluluğu