Düşünce Servisi’nin Youtube kanalında “Dijital Mağduriyet” konuşuldu. Yayına katılan Av. Cüneyd Altıparmak sosyal medya platformlarında yaşanan mağduriyetlerin giderilmesindeki hukuki sorunlara değindi.
Teknolojinin yarattığı avantajlar kadar olumsuz durumları da beraberinde getirdiğini aktaran Cüneyd Altıparmak “Dijital çağ ve kazanımları büyük bir nimet. Fakat beraberinde mağduriyetler de üretiyor. Her teknolojik gelişme her toplumsal değişimde olduğu gibi faydaları ve zararları var. Dijitalleşmeyle başlayan ve sonunda zarar gördüğümüz olayların tamamına dijital mağduriyet diyebiliriz.” dedi.
Çarpıtmalar, Manipülasyonlarla Dijital Mağduriyet Yaratılmakta
Dijital mağduriyetin bilgi düzensizliğiyle ortaya çıktığını belirten Cüneyd Altıparmak “Parodi dediğimiz eğlence amaçlı hazırlanan videolar, gerçek anlamından uzaklaşarak yapılan çarpıtmalar, bir kişinin ya da kurumun imitasyonunu yapmak, manipülasyon yapmak, bir olayla ilişkilendirilen farklı bir durumu yansıtan fotoğraf, video ya da buna benzer alıntılar dijital mağduriyeti oluşturan durumlardır. Toplumun geneline yönelen ve eylemin haksız fiil olması nedeniyle bir kişiyi ya da bir grubu haksız suç nedeniyle etkilemekten doğan mağduriyetler olarak değerlendirmek mümkün.” ifadelerini kullandı.
Tüm Dünya Zorba Tavra Karşı Mücadele Ediyor
“Sosyal medya kendi içerisinde bir hukuk disiplini yaratmaya başladı” diyen Altıparmak bunu Twitter üzerinden örnek vererek açıkladı:
Twitter’ın kuralları, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurallarından bağımsız ve yer yer Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurallarını “takmayan” bir pozisyonda aslında. Bunun tek mağduru biz değiliz. Facebook’la ilgili kişisel verilerin korunmasına ilişkin Avrupa Birliği’ndeki kurulun verdiği kararlar var. Tüm dünya aslında hukuki zemin anlamında sosyal medyanın ürettiği bir zorba tavır ve bunun doğurduğu mağduriyetler üzerinde mücadele ediyor.
Hakaret, Amerika’da Suç Sayılmadığı için Avrupa’da Sorun Oluşturmakta
Dijital mağduriyet konusunun ifade özgürlüğü alanına girdiğini belirten Altıparmak, ifade özgürlüğünün toplumlar arasında farklılıklar gösterdiğini anlattı. Altıparmak kişilerin düşüncelerini özgürce ifade edebilmeleri için devletlerin bu özgürlüğü onlara sağlamaları ve herhangi bir mağduriyet yaşamalarını önlemesi gerektiğinin altını çizdi. AB ülkelerinin bu konuya bakışıyla Amerika Birleşik Devletleri’nin bakışı bir değil. Amerikan mevzuatında hakaret dediğimiz şey ifade özgürlüğü kapsamında. Tazminat gerektirebilir ama suç değil. AB ülkelerinde ise ağırlıklı olarak suç kabul edildiğini görüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Sosyal Medya Platformları için Uluslararası Bir Sözleşme Gerekli
Av. Altıparmak, Twitter’ın Amerikan hukukuna bağlı olduğu için hakaret suçuyla ilgili problemlerin yaşandığının altını çizdi:
Twitter Amerikan hukukuna bağlıyım diyor. Amerikan hukukunda hakaret etmek suç sayılmıyor. Ayrımcılık yapılması durumunda müdahale edileceği açıkça belirtilmekte. Tüm gerilim bu noktada başlıyor. Sosyal medya şirketleri üretilen ülkelerin hukukuna mı yoksa tüketilen ülkelerin hukukuna mı bağlı? Bunun uluslararası bir sözleşmeyle net bir şekilde düzenlenmesi lazım.
En Önemli Sorun Mahkeme Kararlarının Uygulanamaması
“Kendi mecramızda bu konuyu tartışıyor olabilmemizden ziyade verilen mahkeme kararlarının uygulanamıyor olması en önemli sorun” diyen Altıparmak yurt dışı kaynaklı bir sosyal medya ağının kullanımı sırasında karşılaşılan hukuki bir sorunun çözümü için ülke hukukunun verdiği kararların uygulanamıyor olduğunu, sosyal medya platformlarının bağlı olduğu ülkenin hukukuyla da çözümünün mümkün görünmediğini aktardı.