Av. Mustafa Çinkılıç: Disiplin Soruşturmalarında Mutlaka Meslektaşlarınıza Danışın

Haber: Taha Ahmet Özel

Mersin Barosu’nun Youtube kanalında “Avukatlık Kanunu ve Disiplin Hukuku” başlıklı bir çevrim içi yayın gerçekleştirildi. Yayına konuşmacı olarak Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu Üyesi Av. Mustafa Çinkılıç katıldı. Çinkılıç, Mersin Barosu’nun staj eğitimi kapsamında düzenlenen bu eğitimde stajyer avukatlara önemli bilgiler aktardı.

Bir Zamanlar Yoktu, Gelecekte de Olmayacak

Av. Mustafa Çinkılıç sunumuna başlamadan önce avukatlık mesleğinin gelecekte bitebileceğini söyledi. Çinkılıç “Avukatlık ezeli ve ebedi bir meslek değil. Bir zamanlar yoktu. İnsanlığın bir evresinde de hak ve özgürlüklerin eşit olarak paylaşıldığı, kimsenin, kimsenin hakkına tecavüz etmediği bir gelecekte kimsenin, kimseye zulmetmediği bir dönemde bence bitecek. Böyle bir gelecekte avukatlığa da ihtiyaç olmayacak” dedi. 

Para İçin Bu İşi Yapmayın

“Davanın büyüğü küçüğü, ünlüsü ünsüzü  olmaz.” diyen Çinkılıç, avukatlığın sadece parası için yapılacak bir meslek olmadığının altını çizdi. Çinkılıç “İşimizi gerçekten iyi yapmak zorundayız. Bir dilekçeyi yazarken tüm bilgi birikimlerinizi en iyi şekilde kullanarak dünyanın en iyi dilekçesini yazan bir avukat gibi yazın. İşini iyi yaptıktan sonra para kazanmayan bir avukat görmedim. Ama yavaş yavaş kazandırır. Kısa bir dönemde arabamı, evimi alayım derseniz yol yakınken bu işten vazgeçin” ifadelerini kullandı.

Muhakkiklerin Görüş Bildirmesini Önermiyoruz

Disiplin soruşturması sürecinde muhakkiklerin rolünden bahseden Çinkılıç “Bir disiplin suçu işlediğinizde ya da disiplin suçu işlediğinize yönelik bir şikâyet olduğunda soruşturma başladıktan sonra baro başkanı bir muhakkik görevlendirir. Suçun işlenip işlenmediğini incelemek, kişinin savunmasını almak ve delil toplamak için muhakkik tayin edilir. Muhakkik, raporunda disipline sevk edilsin ya da edilmesin şeklinde bir görüş bildirebiliyor. Ama biz bunu önermiyoruz. Çünkü Danıştay, ‘Eğer muhakkik görüşünü bildirmişse artık o toplantıda oy kullanamaz’ diyor.” şeklinde konuştu.

Disiplin Soruşturmalarında Hukuki Yardım Alın

Çinkılıç, avukatlara haklarında disiplin soruşturması başlatılması durumunda mutlaka hukuki yardım almaları gerektiğini söyledi. Çinkılıç “Artık siz bir disiplin kovuşturmasına konu olan bir suje iseniz ‘Ben nasıl olsa avukatım kendimi savunurum’ diye bir duyguyla başlamayın. Çünkü böyle başladığınızda daha ilk cümlede hata yapıyorsunuz. Avukatlıkta masraf almak yasaktır. Avukat arkadaşımız ‘Onun tüm masraflarını ben yaptım’ diyor. Böyle başladığınız zaman suç işlemiş oluyorsunuz. En azından meslek kurallarından birini ihlal ediyorsunuz. İlk isteğimiz mesleğinizde disipline konu olacak hiçbir meseleyle karşılaşmayın. Eğer karşılaştıysanız bir meslektaşınızdan mutlaka hukuki yardım alın.” değerlendirmesinde bulundu.

Yapılan Masrafları Tek Tek Açıklayın

Avukatların dört farklı ücret aldığını belirten Çinkılıç, dava sırasında yapılan masrafların müvekkile detaylı olarak açıklanması gerektiğini vurguladı. Çinkılıç  “Bu dört farklı ücret mahkeme avukat ücreti, icra avukat ücreti, mahkemede karşı taraf vekâlet ücreti ve icrada karşı taraf vekâlet ücretidir. Böyle baktığınızda karşı tarafın cebinden çıkan paranın neredeyse yarısı avukat olarak sizin cebinize giriyor. Bunu müvekkile anlatmak için hesap verme yükümlülüğünü çok iyi yerine getirmeniz gerekiyor. Dava açıldığında ya da bittiğinde masraf alırken mutlaka dosyanın kapağının arkasına müvekkilden aldıklarını, yaptıkları masrafları tane tane yazsınlar. Bu şekilde yazarlarsa hesaplaşma da kolay olur. Bu detayları verdiğiniz zaman müvekkil ikna oluyor.” diye konuştu.

Yazılı Onay Almadan Taksitli Ödeme Yapılamaz

“İcra dosyalarındaki taksitli ödemelerde mutlaka müvekkilinizin yazılı onayını almak zorundasınız.” diyen Mustafa Çinkılıç  “Bu da çok önümüze çıkan sorunlardan biri. Bir hakkı sürüncemede bırakmak, bir haktan vazgeçmek gibi durumlarda müvekkilinizi bilgilendirin. Avukat, müvekkilinin haberi olmadan karşı tarafın böyle bir hakkı var. İsterse kullanır demeyecek. Karşı tarafın icra dosyasında ilk taksidi peşin olmak üzere 4 taksitte ödeme yapma hakkı var. Ama bu hak alacaklı kabul ederse var. Alacaklı kabul etmezse daha önce tahsil etme hakkına sahip. Bu konularda müvekkili bilgilendirmek gerekiyor.” diyerek mesleğe adım atacak stajyer avukatlara tavsiyelerde bulundu.